Facebook

Thonny Mansiraken Krey (Papua kunstenaar 1950 – 2012)

Thonny KreyDe Papua kunstenaar Thonny Mansiraken Krey woonde en werkte in Manokwari, een stad die ligt op de zogenoemde Vogelkop van West Papua, aan de rand van de Geelvinkbaai of Cenderawasih baai zoals de nieuwe naam luidt. Thonny is een representant van de steeds kleiner wordende groep Papua's die zich nog sterk verbonden weet met de traditionele cultuur en identiteit van de oorspronkelijke Papuabevolking, die van oorsprong erg religieus is. Zijn kunst in Korwar-stijl behoort tot de zogenoemde In Karerin-kunst.  

KorwarIn de Papuacultuur vormt de verbondenheid met de voorouders een centraal element. Oorspronkelijk werd na overlijden van een ouder diens schedel in een fraai bewerkte houten schedelschrijn geplaatst. Zo’n schedelschrijn heet korwar en betekent ‘geest’. De schedelschrijnen zijn de voorlopers van de houten en ingekerfde ‘korwarfiguren’.

Typerend en kenmerkend is de ornamentiek van de in ajour uitgewerkte of geschilderde curven, spiralen en ranken waarin vaak het beeld van de slang wordt opgeroepen. De Korwar-figuur is zo typisch voor de Geelvinkbaai dat voor de kunst van dit hele gebied de term Korwar-stijl wordt gebruikt.

In Karerin is een begrip uit het Biakse taalgebied. In betekent vis en Karerin is de aanduiding van een specifieke toepassing van de Korwar-stijl in het gebied van de Geelvinkbaai

VisIn de magisch religieuze kunst van de Papoea’s in het gebied van de Geelvinkbaai, hebben vissen met hun vele kleuren, vormen en lijnen altijd een grote rol gespeeld in de decoraties, ornamenten en versieringen zoals die werden toegepast op onder meer gebruiksvoorwerpen, kano’s, wapens en schilden.

Thonny KreyIn de creaties van de kunstenaar Thonny Mansiraken Krey zijn korwarfiguren en kleur de hoofdelementen. Met zijn karerins toont de kunstenaar zijn sterke verbondenheid met de oorspronkelijke magisch religieuze cultuur van zijn (verre) voorouders.

Thonny Mansiraken Krey is in 2012 helaas door een motorongeluk om het leven gekomen. Thonny spande zich in om de In Karerin-kunstvorm te promoten en het daarmee te behouden als deel van de erfenis van zijn voorvaderen. Een aantal van zijn tekeningen heeft hij geschonken aan de Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP), op basis waarvan het prentenboek Achtentachtig prachtige vissen is gemaakt. Per boek dat via de website www.joelgevoel.nl wordt verkocht, wordt €5,- afgedragen aan de SDSP die dit geld kan inzetten voor haar steun aan de bevolking van Papua Barat. De SDSP steunt de bevolking door middel van geld, advies en training om, met behoud van eigen identiteit en cultuur, een duurzame samenleving op te bouwen. De projecten die de SDSP realiseert, zijn door de lokale bevolking zelf geïnitieerd..

Meer informatie over de kunstenaar en zijn werk in het artikel op de site van de SDSP:
Thonny M. Krey: Kunst uit een andere wereld

Verslag van Charles Roring over zijn ontmoeting met Thonny Krey op zijn weblog:
The sea as the source of art inspiration for Papuan